tisdag 17 april 2018

Rätten till ett bra liv.

Barn väljer inte föräldrar.
Föräldrar väljer visserligen inte exakt vilka barn de ska ha men de gör valet att behålla det barn de föder. Detta kan vara vem som helst och de absolut flesta människor kommer älska barnet över allt annat.
Några kommer dock bete sig oerhört illa mot det.
Vissa avsiktligt, andra utan avsikt att vara en dålig förälder.
Problemet är de sista två grupperna och artikeln berättar om tandhälsa hos yngre barn.
svt.se

Tandhälsa är det absolut första problemet som är synligt.
För många år sedan var jag på en föreläsning där föreläsaren sa just det. Vid minsta fel på munhälsan borde de sociala myndigheterna kontaktas för då fallerar hela familjesystemet i hemmet och jag tror på det. Artikeln berättar vidare att det är starkt kopplat till hur området du bor i är uppbyggt och det är med andra ord så att de som bor i socialt utsatta områden inte heller kan ta hand om sina barn.

De skriver att det kan vara att nyttig mat är dyrare.
Frukt är dyrare än godis och läsk billigare än mjölk.
Sist skriver de att det kan vara att barnen inte prioriteras.

Godis och läsk är en lyxvara och det absolut första jag hade tagit bort om vår ekonomi fallerade.
Att skylla på kostnaden är absurt för anledningen till att dessa barn har en så dålig munhälsa är inte att de äter onyttigt utan att de helt enkelt inte borstar tänderna.

När man möter en vuxen med dålig tandhälsa reagerar jag.
Det är inte så ofta men när det händer är det tydligt.
Det är självklart så att alla kan glömma borsta tänderna ibland men när man har glömt det under flera veckors tid så är något riktigt fel.
När barnen inte borstar tänderna och har riktigt dålig tandhälsa, då ska man anmäla det till socialtjänsten direkt. Det är nämligen så att när man fallerar i att sköta dem man borde ta som mest hand om, då kan man inte sköta någonting annat heller.

Det finns vissa faktorer som per automatik borde generera en anmälan och ett eventuellt fråntagande av barnen och det är exempelvis att barnen har dålig tandhälsa, att den vuxne inte betalt räkningarna så att strömmen kopplas bort, bostadslösa, vuxna som söker oerhört mycket sjukvård åt barnen.. listan kan göras lång. I grunden är det ett väldigt udda beteende och det blir uppenbart udda för alla runtomkring utom den som sitter i situationen.
Barnen kommer bli sjuka i det sjuka.

Tandhälsan hos barn har alltså blivit sämre i vissa områden i Sverige.
Jag ifrågasätter att dessa barnen bor kvar där när föräldrarna uppenbart prioriterar allt annat än sina barn.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/stor-ojamlikhet-av-barns-tandhalsa