tisdag 12 december 2017

Och svenskar dricker mindre alkohol..

Sockerskatt är på tapeten.
Flera länder säger att sockerskatten är bra för hälsan hos befolkningen men det finns inga bevis. Jag brukar hänvisa till en av mina idoler; Agnes Wold.
Hon säger att det finns en enda forskning som man med säkerhet kan säga att den stämmer på grund av de årtionden man forskat på den och det är att rökning är farligt.
Rökning är skadligt för dig och personer runt dig.
svt.se

I Sverige har vi tobaksskatt, alkoholskatt, bränsleskatt, fastighetsskatt, fordonsskatt.. jag kan fortsätta i all evinnerlighet. Sist jag tittade, om jag minns rätt, var det totala skattetrycket på varje intjänat hundralapp mellan 65 och 70 kronor.
Det betyder att i princip allt du köper skattar du för och så även godis och söta drycker.
Tanken är nu att kanske en ytterligare skatt på allt som innehåller socker ska få människor att köpa exempelvis mindre godis.

Ibland känns det helt hopplöst att bo i ett land där man inte tror på den enskilda individen. Det hade varit stick i stäv med allt jag tror på att tvinga människor att ödelägga ännu mer av sin lön på skatt för det är en ren principsak att staten inte ska lägga sig i vad jag gör med mina pengar.
Ok. Det finns forskare som säger att socker är farligt.
Det finns de som hänvisar, se Wolds ord ovan, att sockret orsakar mycket sjukdomar.
Trots detta lever vi längre än någonsin.
Generationerna som är på väg upp i ålder är uppväxta med tobak, alkohol och socker men ändå förväntas levnadslängden höjas och toppa hundrastrecket inom överskådlig tid.

Sist alkoholskatten höjdes jublade regeringen och berättade att svenskar minsann drack mindre. På Tysklandsfärjan hörde vi till och med Norrlandsdialekter och aldrig förr har Tyskland och i viss mån Danmark hurrat över svenska skatter. På samma sätt hurrar vi när Norge nu tänker införa en sockerskatt. Det är som att titta på världen med skygglappar.
Ok, vi köper färre flaskor alkohol i Sverige men droganvändningen ökar och de som har nära till gränsen åker till Tyskland ett extra varv.

Vi är inga storkonsumenter men jag tycker om att ha vin i maten.
Ska någon komma hit ingår det i min uppfostran att man bjuder på allt och det är därför rätt bra att ha lite olika drycker hemma.
Från mitt hem, till Burg och tillbaka tar det sex-sju timmar.
Kostnaden för resan är en tank bränsle, broavgiften och färjan vilket slutar på mellan 1500 och 2000 kronor beroende när man kör. Samma flak öl som kostar 60 kronor i Tyskland kostar 250 kronor i Sverige. Man behöver inte var Einstein för att inse att det snabbt blir en rätt lönsam affär även om det blir en klumpsumma. Inför studenten och examen är det köer till färjorna.
Men enligt Sverige dricker svenskarna mindre.

Artikeln berättar om en stad i USA som sänkte sin sockerskatt.
På ett år fick de oerhörda resultat och en stor sänkning av försäljningen av exempelvis läsk men andra studier visade att alla grannbyar hade fått en stor ökning i försäljning.
Att skylla på folkhälsan är med andra ord bara meningslöst.
Läsken och godiset är även det betydligt billigare i Tyskland.

För mig gäller det att informera istället för att förbjuda.
De som är i fel "grupp" kommer fortsätta köpa läsk och godis oavsett vilket priset blir.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-dyrt-blir-lordagsgodiset-med-en-norsk-sockerskatt
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sockerskatten-runt-om-i-varlden