onsdag 15 november 2017

Nytänkande.

Fängelset erbjuder både barn inuti och barn utanför dagis.
Självfallet kan inte personer dömda för brott mot barn befinna sig i denna del men i det Italienska fängelset har man verkligen tänkt till.
Deras lagar fungerar på samma sätt som i Sverige.
Tanken är inte att människor ska låsas in för all tid och framtid utan meningen med vistelsen är att de till slut ska bli samhällsmedborgare. De ska anpassas in i en riktig verklighet.
svt.se

Att någon hamnar i fängelse behöver inte vara att de är dåliga människor.
I någon del har de gjort saker som inte är så smarta men det behöver inte betyda att de är dåliga föräldrar. De kan nämligen bry sig oerhört mycket om sina barn trots sina egna brister.
I Italien har man nu löst detta problem med att de har byggt till en del på ett av sina fängelser. De har byggt till en inhägnad där dagis nu huserar tillsammans med diverse djur.
Både de intagnas och barn utifrån är nu inskrivna vilket gör att det blir som vilket dagis som helst. Intagna arbetar både på dagiset och i köket med tillhörande restaurang som är öppen för allmänheten. Människor som har begått brott som kan äventyra säkerheten för andra människor eller med drogproblematik får inte vara där men annars är det intagna tillsammans med personal som sköter allt.

Jag tror på detta.
Jag tror att det är ett oerhört bra sätt för de intagna att försöka ha en normalt fungerande vardag. De kan känna sig lite normala och deras barn, som absolut inte kan hjälpa var de befinner sig, kan få träffa andra barn. Att spendera sin uppväxt i en liten cell kan inte vara någon höjdare.

I Sverige är det släktingar eller socialen som går in om någon skulle hamna i denna sits. Jag är allmänt positiv till att socialen gör såhär men om den intagna exempelvis sitter inne för ekonomisk brottslighet så behöver inte det ha att göra med hur de är som föräldrar.
Sitter någon inne för barnmisshandel eller grövre våldsbrott känns det mer tvivelaktigt.
Ett fängelsedagis kunde då varit ett alternativ!

Jag kan se lika positivt på en restaurang eller en vårdavdelning.
Detta kan vara chansen för dessa personer och statistiken i Italien visar att de som har varit delaktiga i något av detta har en betydligt mindre risk för att återgå i brott.
Jag är för att vi testar nya saker för att stävja den kriminalitet Sverige har idag.
Om människor känner sig uppskattade och behövda får de säkert en helt annan morot att återgå till än tidigare. Alla förtjänar att få ha ett människovärde.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forskola-och-krog-i-fangelse-med-nya-ideer