onsdag 18 oktober 2017

Glädjande framsteg!

Hemspråksundervisningen kan bli ett minne blott.
Fel tycker några, rätt andra.
Jag tycker det är rätt och har förespråkat det så länge jag kan minnas.
sr.se

Att barn får hemspråksundervisning stör mig inte, men jag anser inte att samhället ska stå för det.
Skulle jag välja att flytta med min familj till ett annat land kan jag inte förvänta mig att de ska få lära sig svenska där utan det måste vara min uppgift som förälder.

Under alla de år jag har arbetat som lärare är det också så, precis som damen i inslaget säger, att de barn som är i störst behov av att lära sig det svenska språket får en hel del undervisning i sitt hemspråk istället. Det enda ställe de hör svenska på är i skolan för i hemmet pratar man det språk man är född med.
Jag har förståelse för att man gör det men jag anser inte att samhället ska betala för att föräldrar inte själv vill lära sina barn sitt modersmål.

Det var många svenskar som lämnade vårt fina land för USA men jag har ytterst svårt att se att skolorna på den tiden lärde ut svenska med en speciell lärare. Trots det kan man stöta på dem som talar svenska där. Omvänt bör det betyda att de som kommer till Sverige har en egen uppgift; att sköta sitt hemspråk själv.

Detta är en fråga som jag, och fler med mig inom partiet, har fått kriga om.
Det har inte varit ok att tycka såhär men nu äntligen börjar det hända saker.
Äntligen har man tagit av skyddsglasen.

Det finns flera sidor av detta mynt:
1. Barnen ska få höra svenska all den tid de kan.
2. En kommun som tagit emot flyktingar som kommer från flera länder får ett rent helsike att försöka få ihop lärare som talar dessa språk.
Det hade varit en sak om alla med samma modersmål flyttade till samma kommun och detta fortsatte överallt men så är det inte. Varje kommun behöver en handfull modersmålslärare.
Det stoppar inte där för det är samma problem inom exempelvis tolkbranschen.
Det finns inga att få tag i.
3. Vill föräldrarna att barnen ska få modersmålsundervisning bör det ske efter skoltid och bekostas av dem själv. Det finns ingen logisk anledning till att samhället ska betala för människor som inte bidragit till samhället. Förhoppningsvis kommer de att göra det men de har inte gjort det när dessa krav kommer.
Och där är egentligen en punkt till.
Jag tror inte föräldrarna själv trycker på att barnen prompt ska ha denna undervisning utan det är skolorna som berättar och säger till dem att de ska.

Under min barndom spenderades väldigt mycket tid i mitt älskade Spanien.
Det tog inte lång tid innan jag kunde varenda svordom, könsord och okvädesord som användes där för barn lär sig. Det var ingen som tolkade och min vän, som är det än idag, talade inget annat än spanska. Det fungerade ändå för barn får det att fungera.
Vuxna krånglar många gånger bara till det.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/toppmoderater-vill-avskaffa-modersmalsundervisning