lördag 19 augusti 2017

Inga gamla lärdomar..

Allt från förr är gammalt.
Inget märkligt statement utan rätt normalt.
Det är så verkligheten ser ut.
Lika töntigt som det är att ändra i Pippi Långstrump eller att ställa undan Tintin är det enligt mig att plocka ner statyer och konst för att de inte är representativa för den tid vi lever i nu.
Om vi väljer att glömma det förgångna, hur ska vi då kunna lära oss av historien?
svt.se

Människor i USA kräver nu att statyer av personer som deltagit i gamla krig, haft en enligt nutid märklig inställning till svarta människor eller gjort något som för sin tid var bra, nu ska tas bort.
Statyer som representerar någon som för snart tvåhundra år sedan hade en inställning som var dålig för svarta människor, rivs nu.
Tror de verkligen att detta är rätt väg att gå?

USA må vara extrema på alla håll.
Jag har aldrig förstått det där med Gud och tänker inte försvara någon sida men mitt historiska intresse gör att detta känns fruktansvärt.
Jag hade inte ens tyckt att det hade varit ok att plocka ner alla statyer på Stalin eller Lenin i Ryssland för ska det till förändringar ska det ske i varje enskild individs huvud, inte på offentliga platser.

Hade det varit så att det var en staty med Hitler som satte ett svärd i ett barn eller något annat direkt stötande motiv så ok, men inte för att det är en staty av en general på en häst eller en domare som sitter i sin domstol. Någonstans måste gränsen dras.

I Sverige finns det inga gränser på det andra hållet.
Hade amerikanarna kommit hit och sett att det finns "konst" där hela det kvinnliga könsorganet fläks ut på väggar hade de fått en chock. Vi lever i Sverige i ett väldigt öppet samhälle men jag hade blivit förskräckt om vi någon dag valde att ta bort statyn av Piraten i Kivik baserat på att hans böcker i dagens samhälle inte längre passar in.

Amerikanarna överdriver.
Någonstans måste självklart gränsen gå men de har inte passerat den på långa vägar.
Låt statyerna vara kvar som kulturella minnen.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/efter-valdet-i-charlottesville-nu-faller-kontroversiella-statyer