söndag 31 augusti 2014

Kryssa E(m)ilie Pilthammar!

Choklad, te, tomater, oliver och inlagda kronärtskockar. Det klarar jag mig inte utan.
Jag älskar främst rött godis och saltlakrits.
Jag dricker betydligt hellre en öl än tar ett glas vin.

Jag tänkte berätta vem jag är och vilka val jag gör förutom det faktum att jag vill till riksdagen för Moderaterna.

Favoritfärg: Rött och svart.
Musik: I princip all musik men just nu endast Sanna Carlstedt. (Lyssna på henne, underbar!)
Mat: Allt grönt och rött i grönsaksvärlden, undviker kött men älskar fisk.
Kläder: Mjukisbyxor och foppaskor (vilket fungerar på landet) men annars precis som alla andra.
Svag för: 50-60-talet och Rockabilly. Äger två jukeboxar med öppna verk samt diverse tidstypiska maskiner.
Lyssnar på: Främst P1 men annars P4. P3 på söndagar.
Tv: Tackar för allt som finns på play då jag aldrig ser på tv annars.
Serier: Älskar The Big Bang Theory. Sheldon Cooper är helt underbar!
Senast sedda serie: Game of Thrones som visserligen var ok men i mina ögon överskattad. Förstår inte hur man kan välja att se hur de in i detalj mördar människor. Jag vill i alla fall slippa det!
Sport: Sedan tidig ungdom motorsport och målet var, efter att ha besökt Sydsvenska Rallyt första gången, att börja köra folkrace.
Läser: Historia och fantasy.
Författare: David Eddings och Diana Gabaladon är svårslagna. Den dag Eddings Sagan om Elenien eller Gabaldons Outlanderserie filmatiseras kan Sagan om Ringen och allt liknande slänga sig i väggen.
Favoritfilm: Scarface och Gudfadern. Jag älskar maffia!
Senast sedda film: Sista Sunefilmen. Se den!
Senast lästa bok: Folkestads A Decade of research in Music Education.
Senast lästa frivilliga bok: Stephen Kings Det mörka tornet-serie.
Utbildning: Ma/No/Id och Musiklärare.
Viktigast: Barnen och familjen går före allt annat.
Udda: Äger över 200 par skor med matchande väska till.
Tycker om: Att resa. Besökt många länder och vill besöka fler.
Resa: Vill till Indien fler gånger då jag älskar detta land.
Tro: Anser mig vara till hälften kristen och till hälften hindu.
Tror på: Karma. Alla får vad de förtjänar förr eller senare.
Mål i livet: Leva som jag lär.

Energi: Bygg ut kärnkraften. Forska vidare på
våg och lamellkraft.
Skola: Betyg så tidigt som möjligt.
Föräldrar: Låt varje familj dela upp sin föräldraledighet bäst de vill. Ta bort de månader som måste tillfalla den ene parten och låt familjen bestämma över alla dagar.
Rut och Rot: Behålla! Svarta jobb har blivit vita.
Feminist: Absolut inte. För jämställdhet ja, men inte feminist.
Kvotering: Jag är emot all sorts kvotering.
Minkar: Jag är helt för denna näring som är en stor inkomstkälla för Sverige och min hemkommun Sölvesborg. Man kan inte förbjuda en näring utan jag anser att det sköter det här med tillgång och efterfrågan själv.

Följande frågor är de som toppkandidaterna i Blekinge fått av radio Blekinge och jag väljer att svara på dem såhär:
Hur ska nya svenskar komma in i samhället på ett bra sätt?
Genom ett snabbt och effektivt asylomhändertagande som ger människor en meningsfull vardag. De ska ha ett arbete eller praktikplats samt lära sig svenska omgående. Jag tror även att alla hade vunnit på att de som kommer till Sverige får klart för sig från början vilka skyldigheter, och rättigheter, de har samt hur det fungerar här för att slippa onödiga konflikter.

Vad vill du göra för att öka jämställdheten i Blekinge?
Det ska självklart vara lika lön för lika arbete men vad det gäller könsstereotypa saker är det upp till varje person och familj att avgöra.

Stötta laget eller gå efter egen övertygelse?
Både och. Mina hjärtefrågor backar jag absolut inte på men då det finns en hel del saker jag inte är insatt i får jag då förlita mig på de som kan det.

Höja skatten för undersköterskan eller pensionären när kassan sinar?
Undersköterskan har med vår politik fått en månadslön mer i lön varje år men pensionärerna har redan arbetat klart och bör inte få en höjd skatt. Det finns andra saker som kan omprioriteras.

Om jag kommer in i riksdagen:
Musiken är mitt liv och jag hade valt det före allt utom familjen. Har bestämt mig för att jag, om jag kommer in i riksdagen, ska gå och beställa en ny röd gitarr att ha i huvudstaden. Kommer även ta kontakt med den tal/sångpedagog jag träffat där tidigare för att se hur jag kan förbättra mig själv då jag tror att självgodhet och en tro att man faktiskt är fullärd är farlig. Jag tror aldrig man slutar lära sig! Jag har även funderingar på att försöka läsa in kurser på högskola eller universitet när jag ändå är där uppe. Du tänker förmodligen att det kan man inte hinna när man sitter i riksdagen men jag tänker såhär: Kan jag som halvtidsarbetande gravid småbarnsförälder plugga heltid och trots det sköta politiken och dessutom utöva mitt stora intresse musiken nu, så kan jag läsa någon kurs då man i riksdagen får hjälp med allt det politiska jag sköter själv idag.

Politiskt kommer jag jobba allt jag kan för att förbättra för de utsatta barn vi har i Sverige och de främsta delarna för att göra detta är för mig att förändra de lagar som socialen arbetar efter samt det system som finns runt dessa. Idag kan du som familjehem missköta dig till den grad att du fråntas rätten att få ta hand om barn men den dagen är det fritt fram att bli familjehem i en annan kommun eller privat. Detsamma gäller den som missköter sina egna barn. Idag räcker det att du byter kommun så "klarar du dig undan" socialen då en ny anmälan måste in i den nya kommunen och ofta tar det ett tag innan någon reagerar. Den tiden kan vara avgörande på många sätt. Folk i gemen är inte heller så snabba på att anmäla och systemet är trögt.
Dessa saker är det jag främst vill förändra.

Mer lokalt är det främst E22an som måste bli fyrfilig. Blekinge är inte bara porten in i Sverige utan på samma sätt ut i Europa. För mig tar det nästan lika lång tid att ta mig till Polen som Stockholm. Mer än en sorts näring är väldigt beroende av denna väg som på många ställen innehåller rondeller, 2-1-väg och 50-sträckor. Det är inte hållbart för en stor Europaväg.

Förmodligen en del flumsvar och någon anser säkert att jag inte svarat men det gäller att ställa frågor på rätt sätt för att få rätt svar. Undrar du något mer?
emilie.pilthammar@moderat.se