lördag 23 mars 2013

Earth hour 2013

En klimatmanifestation som förra året gjorde att 55% av alla hushåll släckte sina lampor. Det betyder att ungefär hälften inte släckte. Jag är en av dem.

"Syftet med Earth Hour är att skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar, och därigenom uppmärksamma och skapa ett engagemang i frågan."

http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/frgor-och-svar/1417601-frgor-och-svar-earth-hour

Jag tvivlar starkt på att någon makthavare i något av världens länder som spyr ut sopor bryr sig om att vi släcker ner en timme om året. Det har pratats om klimatförändringar och global uppvärmning sedan jag var liten och ändå sitter jag här, den 23 mars 2013, och tittar ut på snön som ligger på marken. Uppvärmning? Jag hade inte blivit ledsen av att slippa snön.
Allt förändras och det finns forskning som visar att jorden värms upp innan varje ny istid. Att vi släcker lamporna en timme gör ingenting åt detta.
Lägg en kampanj om att tänka smart på miljön istället.

I detta hushållet finns i princip inga sopor. Vi har full källsortering, alla lampor är utbytta till lågenergi och allt vi har kunnat göra för att hjälpa miljön en bit på vägen är gjort.
Nya bilar är uttittade för att de ska vara bra för miljön  och alla ärenden samplaneras för att slippa ligga och köra i onödan.
Jag känner att vi drar vårt strå till stacken och tycker snarare att det är hyckleri att släcka sina lampor för en kort stund en kväll för att sedan inte bry sig om någonting gällande miljön alla de andra timmarna om året.

Utöver detta lever vi i ett industrisamhälle som kräver energi. De skriver att anledningen till Earth Hour är att uppmärksamma klimatförändringarna. Min gissning är att om vi går ut på stan och frågar är det inte svaret vi kommer få av de flesta.
Varför släcka en timme om året när vi under julen sprider ljuset runt oss i form av utebelysningar i vart och vartannat träd samt stjärnor och ljusstakar i alla fönster? Jag finner ingen mening med detta och tycker att det borde finnas bättre sätt att få människor att tänka på klimatet. Vi lever i ett industrisamhälle som kräver energi. Se till att vi har det och se till att vi får den genom ren energi från exempelvis kärnkraft.
Ikväll kommer jag göra precis likadant som alla andra kvällar om året då det är snö, mörkt och kallt ute; tända brasan, alla ljusen och krypa ner under min värmefilt och se något förhoppningsvis bra på teven innan jag sätter mig vid datorn för att uppdatera mig på dagens nyheter.