onsdag 19 december 2012

Ungdomsupploppen i Göteborg vs sociala medier

Igår blev det upplopp då 300 ungdomar tog sig till en skola där en tjej, som påståtts hängt ut andra tonåringar som horor på Instagram, gick. Många ungdomar hade tagit sig dit för att få tag i tjejen som de påstår gjort detta.
Jag är inte insatt i detta och vet inte vad som stämmer eller inte.
Det jag tyckte var intressant var när jag såg inslaget på Aktuellt igår.
Polisen som intervjuades pratade om snabbheten i de sociala medierna.
Detta gjorde att de aldrig kunde ha så mycket personal inne som behövdes då ingen kunde veta när något sådant här skulle hända. Informationen kunde spridas på mindre än en timme.

Det är detta jag intresserar mig för. De sociala mediernas otroliga makt.
En artikel, en åsikt eller en nerskriven tanke kan spridas som en löpeld hur långt som helst.
Jag tycker detta är en fantastiskt bra sak för demokratin och öppenheten.
Det som är så självklart i vårt land, att alla ska få uttrycka sin åsikt, är inte det i alla andra länder.
I dessa länder är en sådan sak som ett socialt medie en väg ut. Det är ett sätt att se omvärlden.

På nyheterna förra veckan pratades det om Nordkorea där de kunde gissa att det fanns teknik i landet. Anledningen till varför de trodde detta, var att de människor som lyckats fly (tänk att de flyr från en bra fungerande kommunism) landet har information som de bara kan ha fått genom olika medier.
Genom att jämföra hur mycket personerna som flydde visste från år till år förde de statistik och denna visade att de nu fick mer information. Skrämmande!
Inte att de får information utan att det är 2012 och att det fortfarande finns människor som lever såhär.

Om alla människor på jorden hade fått tillgång till olika sociala medier hade diktaturer inte kunnat fungera. Människor hade kunnat samordna aktioner för att störta en diktator.

Jag anser att media ofta vinklar och ger fel bild av mycket men hellre det än ett media som är totalt låst efter en person/partis vilja. Det är livsfarligt.
Jag tycker all social media; twitter, facebook, instagram och alla andra som finns är bra. Det gäller bara att utnyttja det på rätt sätt och i den mängd man själv orkar med.

Jag hoppas bråket i Göteborg löser upp sig för alla inblandade. Det är aldrig bra att göra saker mot någon annan oavsett hur, men alla kan göra misstag.