söndag 2 december 2012

Surrogatmödrar i Sverige?

Nästa år kommer det sannolikt tillsättas en utredning för att titta hur det ska se ut med surrogatmödrar i Sverige. För mig är detta inte ens något att tänka över. Självklart ska vi ha det!
Med tanke på de problem vi har haft att skaffa barn skulle jag aldrig försöka hindra någon annan till att få barn. Finns det de som kan tänka sig att leva som surrogatmammor till andra tycker jag att det är väldigt fint. Det finns de som har haft sjukdomar och därför inte kan bära barnet.

Processen är densamma som vi har gjort med provrör i olika former. Enda skillnaden är att det inte är den biologiska mamman som bär barnet. Barnet blir alltså till i ett provrör så paret blir föräldrar men barnet får växa sig färdigt i en annan kvinnas kropp.

Det finns så många som inte har någon högre önskan än att få bli föräldrar och har allt mot sig. Det går inte. Sedan finns det barn överallt som inte är önskade och där familjerna är betydligt större än vad de borde vara. Jag är helt övertygad om att de som blir föräldrar detta håll blir fantastiska föräldrar. De vet verkligen vad de vill.

Med tanke på vad dyrt det är att adoptera i detta landet kan det nog bli plus minus noll att hyra en surrogatmamma. En adoption, från de billigaste länderna, ligger på mellan 140.000 och 200.000 och då är inte resan, uppehälle och förlorad arbetsinkomst inräknad.
Jag kan gissa att en surrogatmamma kostar när hon inte kan sköta sitt vanliga jobb och en viss tid efter förlossningen. Kostanaden för att skaffa barnet genom provrör borde vara samma som för alla andra som går igenom detta. Alltså att landstinget sponsrar tre försök.

Jag hade kunnat göra detta för någon jag har personliga band med men jag hade nog haft svårt att göra det med någon helt utomstående. Anledningen är att jag tror att man får ett visst band till barnet och jag hade inte klarat att klippa det rakt av. Hade det då varit till min syster eller till någon av mina nära vänner hade jag haft möjligheten att vara en del av barnets liv även i fortsättningen.

Kd och V är emot det men de andra partierna röstade för att utredningen skulle starta.