måndag 31 december 2012

Kanske danska i skolorna här i söder?

Mitt stora intresse har länge varit historia. Allt vi är idag är på grund av historia. Jag läste artikeln nedan, som handlar om att ytterligare fler svenska kommuner nu även ska bli finska kommuner (erbjuda allt även på finska) och tänker härmed spåna lite fritt.

http://rod.se/sverige-f%C3%A5r-%C3%A5tta-nya-finska-kommuner

Sverige förlorade det som idag är Finland till ryssarna 1809 och 1917 blev Finland självständigt. Med freden i Brömsebro fick Danmark (då även inkluderat Norge) släppa ifrån sig Gotland, Härjedalen, Jämtland, Ösel (Estnisk ö) och även Halland som enbart skulle vara svenskt i 30 år.
Med freden i Roskilde 1658 fick Sverige; Skåne, Blekinge och Halland som nu blev permanent svenskt. Detta innebär att vi har haft fred i många år. Betydligt fler år än Finland har varit självständiga.

Jag kan helt ärligt inte förstå varför finnländarna ska lära sig svenska men tycker det är kul om de vill. Språk är alltid bra. Att det nu ska gå att få tag i den information man vill på finska ser jag inte som något problem. Min tanke nu är att vi som är före detta danskar kanske skulle fått välja det i skolan?
Jag har skrivit tidigare att min kärlek till Köpenhamn är betydligt större än till vår svenska huvudstad. Vi som bor i de landskap som en gång har varit danska hade aldrig Gustav Vasa som kung. Vi har en annan historia än övriga Sverige och det kanske är dax att börja berätta om det?
Jag förstår att vi delar mer med Finland då det ligger närmre i tiden men jag tycker inte att det hade varit fel för oss att läsa lite om historien från Danmarks sida, att lära oss lite av deras seder och deras språk. Det hade inte skadat någon.
Jag föreslår inte att detta ska införas utan det är bara en tanke.

Kul för de kommuner som nu även ska bli finska!